Het immuunsysteem is een complex systeem waar meerdere factoren invloed op hebben.
Op sommige factoren hebben we weinig of geen invloed (erfelijkheid, aangeboren ziekte) op andere factoren kunnen we wel een invloed hebben (gezonde levensstijl).
Eén van die factoren is voeding.
Ik maak hier een opsomming van enkele raadgevingen maar ook misverstandeen.
- Voldoende vitamine C heeft een positief effect op ons immuunsysteem. De inname van 2 stukken fruit en 300g groenten volstaan om de behoefte te dekken. Seizoenfruit en groenten zijn gewoonlijk rijker aan vitaminen en mineralen.
- Vitamine D heeft een matige invloed op het immuunsysteem. Samen met calcium is deze vitamine van belang bij de botaanmaak. Supplementen van vitamine D zijn vooral van belang bij kwetsbare personen zoals jonge kinderen en ouderen. Van oktober tot en met april kan een supplement sowieso gebruikt worden en in de zomermaanten zorgt de UV straling van de zon hiervoor; 15 minuten blootstelling aan de zon volstaan.
- Warme dranken zoals allerhande soorten thee kunnen symptomen verzachten maar hebben geen invloed op het immuunsysteem.
- Plantenextracten hebben evenmin een invloed.
Besluit:
Eet evenwichtige voeding met per dag 2 stukken vers fruit, 300g groenten, 100 tot 200g graanproducten en 150g aardappelen, maximum 100 tot 150g vlees, vleesvervanger (kikkererwten, linzen, tofu, tempé, seitan, noten of ei, vis, eventueel kaas), 300ml yoghurt of halfvolle melk.
Broodbeleg: vervang vlees regelmatig door een vleesvervanger zoals hierboven vermeld.
Breng zoveel mogelijk afwisseling aangezien elk voedingsmiddel uniek is en voedingsstoffen bevat die een ander voedingsmiddel niet bevat. Ze vullen elkaar aan.
Voldoende slaap en beweging.
Geniet van de kleinigheden in het dagelijks leven.
Een gezonde levensstijl kan je immuniteit verhogen maar kan niet garanderen dat je immuun bent. De symptomen zullen waarschijnlijk minder uitgesproken zijn.
Mindful Based Stress Reduction
Ja, een plantaardig voedingspatroon, eventueel aangevuld met een matige consumptie van dierlijke producten
is zowel voor de gezondheid als het milieu aan te bevelen.
Vooral weinig of niet verwerkte producten worden aanbevolen.
Allerhande kazen, eieren, linzen, bonen en noten.
Peulvruchten zoals kikkererwten, witte en rode bonen.
Minder bekend zijn seitan op basis van tarwe, tempeh en tofu op basis van de sojaboon.
Bij een "erkend" diëtist.
De beroepstitel diëtist is wettelijk beschermd. Het beroep mag slechts worden uitgeoefend door personen die voldoen aan de voorwaarden zoals deze bepaald worden door het koninklijke besluit van 1997. In deze voorwaarden wordt heel duidelijk gestipuleerd welke opleiding een 3-jarige "voltijdse" hogeschoolopleiding omvat. Deze bestaat uit een wettelijk bepaald theoretisch en praktisch luik die gevolgd moet worden. Voeding en diëtetiek, microbiologie, biochemie, technologie en analyse van de voedingswaren, keukentechnologie, toxicologie en farmacodynamiek, gezondheidsvoorlichting, psychologie, statistiek, scheikunde en fysica.
Deze wettelijke bepalingen zorgen ervoor dat het beroep van diëtist een volwaardig paramedisch beroep is, dit in tegenstelling tot een grote variatie van gezondheidscoachen.
Een erkend diëtist beschikt over een RIZIV nummer.
Het grote aanbod van gezondheidsopleidingen met enkele uurtjes les per week zorgt voor grote verwarring.
Voor een eerste raadpleging van een uur is het 56 euro. Voor een tweede raadpleging 46, nadien 36, 32 tot 26 euro.
Ja.
Beweegadvies op maat; rekening houdend met eventuele lichamelijke klachten.
Kan zowel in groep (maximum 4 personen) als individueel gevolgd worden.
Kosten: 15 euro in groep (1 uur) en 32 euro individueel (45 minuten)
Afhankelijk van de reden waarvoor u komt is het 2 tot 7 keren.
In geval van gewichtscontrole kan het aantal keren oplopen en verspreid worden over een langere periode.
Controleraadplegingen gebeuren, volgens uw aanvraag, maandelijks, driemaandelijks, 2 keer per jaar, jaarlijks of misschien helemaal niet.