Home Doel

Top 10 misverstanden rond voeding

 

Top 10 misverstanden

 

Ontgiften 

Veel mensen hebben last van stress, vermoeidheid, hoofdpijn een slechte nachtrust of spierpijn. De geneeskunde heeft niet altijd een goede oplossing voor deze problemen.

Sommigen laten zich dan ook beïnvloeden door zogezegde wondermiddelen. We hebben inderdaad ongewenste stoffen in ons lichaam, maar beweren dat je deze met een mirakelmiddel kan verwijderen is uit de lucht gerepen. Men raadt darmspoelingen aan terwijl deze totaal overbodig zijn.

Er worden allerlei drankjes, plantenextracten en andere kuren aanbevolen.
Deze theorie heeft echter geen enkele wetenschappelijke basis. 

Ons lichaam beschikt over de nodige capaciteiten om ongewenste stoffen buiten te houden en weg te werken. Het is onmogelijk en niet nodig om deze processen extra te stimuleren.
Wie gezond is, evenwichtig en gevarieerd eet en voldoende drinkt, kan op de natuurlijke en efficiënte afvalverwerking door het lichaam zelf rekenen. Wanneer de natuurlijke afvalverwerking door het lichaam faalt door ziekte, is een medische behandeling nodig.
De 'lever' en de 'nieren' spelen een belangrijke rol in het wegwerken van ongewenste stoffen die via de urine of de gal worden uitgescheiden.
Een gezonde 'darmflora' en voldoende voedingsvezels kunnen tevens schadelijke effecten van ongewenste stoffen neutraliseren of ze samen met de ontlasting naar de uitgang brengen.

 

Minder eten

Wanneer je wilt afvallen of vet wilt verbranden, kan je het aantal kcalorieën dat je dagelijks verbruikt bijhouden. De theorie die hierachter zit is als volgt. Eet je minder kcalorieën dan je verbruikt, val je af. Eet je meer kcalorieën dan je verbruikt, dan kom ja aan. Dat velen hun eetpatroon op deze manier bijhouden en zo kilo's willen afvallen blijkt uit allerhande diëten die men probeert te volgen.

Echter, wat velen niet weten is dat het niet vanzelfsprekend is dat je daadwerkenlijk zal afvallen of vet zal verliezen. Dit heeft te maken met het feit dat het aantal kcalorieën dat je verbrandt sterk afhangt van het type kcalorie dat je eet. Zo zullen kcalorieën afkomstig van koolhydraten uit brood anders reageren dan kcalorieën afkomstig van koeken. Koeken bevatten suikers die sterke bloedsuikerschommelingen veroorzaken en daardoor sterkere insulineschommelingen geven. Deze schommeling kan eventueel een dipje veroorzaken waardoor je dan weer naar suiker verlangt.

Daarbij komt dat kcalorieën tellen een tijdrovende bezigheid is waar je alleen maar frustraties van oploopt.

 

Het organisme is verzuurd

De zuurtegraad van het bloed blijft stabiel; het is alleen de zuurtegraad van de urine die kan schommelen maar dan is de vloeistof klaar om afgevoerd te worden.
De invloed van voeding op de zuurtegraad van het organisme is helemaal niet bewezen; het is aldus overbodig om zogezegde verzuring te willen tegen gaan met het uitschakelen van bepaalde voedingsmiddelen.

 

Fruit na de maaltijd geeft gisting

In heel wat populaire diëten wordt afgeraden om na de maaltijd fruit te verbruiken.  Verkeerde voedingscombinaties zouden verteringsproblemen geven omdat het ene voedingsmiddel de verteringsenzymen belemmert die op het andere voedingsmiddel moeten inwerken. Als je fruit eet na de maaltijd zou het beginnen gisten en rotten in de darmen en gaan de vitamines verloren.
Al deze theorieën en beweringen zijn echter op niets gebaseerd.


De vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten vindt naast elkaar plaats. Elk van deze voedingsstoffen heeft hiervoor zijn eigen enzyme en de vertering van de ene voedingsstof staat de vertering van de andere niet in de weg. Bovendien is het praktisch niet mogelijk om volledig gescheiden te eten. Veel voedingsmiddelen bevatten van nature immers verschillende voedingsstoffen.


Gisting en rotting: Het is een normaal en natuurlijk proces dat onverteerde resten van fruit (bv. vezels), maar ook van andere voedingsmiddelen, in de dikke darm gefermenteerd worden onder invloed van de aanwezige darmflora.


De maag bevat weinig bacteriën. In de dunne darm neemt het aantal bacteriën geleidelijk toe en verloopt de doorgang van het halfverteerde voedsel vrij snel. In de tragere dikke darm zitten miljoenen tot miljarden bacteriën. Fruit bevat veel vezels en die kunnen in de darm tot gisting en gasvorming leiden, maar je moet extreem veel fruit eten om daar last van te krijgen. Dat geeft alleen problemen wanneer de darmflora verstoord is.  

 

Sapjeskuur of juicecleaner

Deze zouden ons lichaam ontgiften, onze darmen zuiveren en gewicht helpen verliezen. Het klinkt veelbelovend, enkele dagen doorbijten en we zijn weer fit.

Helaas, zoals bij de meeste magische oplossingen, wordt je niet gezonder van sapjeskuren. Ons lichaam is trouwens beter af met voedingsmiddelen waar het bijtmechanisme tussen komt.

 

Om af te vallen kun je negatieve kcalorieën verbruiken

Er bestaan geen negatieve kcalorieën. Het is een fabeltje dat je van sommige voedingswaren, zoals citrusvruchten, afvalt omdat ze moeilijk te verteren zijn.

 

Bananen maken dik

Het is waar dat een banaan veel koolhydraten bevat en daardoor snel vult. Hoewel getallen en hoeveelheden per persoon verschillen, ligt de gemiddelde vereiste kcalorie-inname voor een gezond eetpatroon tussen de 2000 en 2500 kcalorieën per dag. Een gemiddelde banaan bevat minder dan 110 kcalorieën. Een banaan past dus heel goed in een gezond en gebalanceerd voedingspatroon.
Bananen zijn daarbij rijk aan kalium en vitaminen van de B groep.
Bananen zijn goed voor de spijsvertering, omdat ze veel pectine bevatten. Dit zijn vezels die vocht binden, waardoor we denken dat de bananen stoppend werken. Niets is minder waar. In combinatie met voldoende vocht zorgen bananen voor een goede darmwerking en gaan ze verstopping juist tegen.

 

Om af te vallen verkies je eerder deegwaren dan aardappelen

Vergeleken met eenzelfde portie aardappelen leveren deegwaren immers bijna tweemaal zoveel kcalorieën,  minder kalium en geen vitamine C.
Bovendien voeren aardappelen, zelfs in vergelijking met volkorenpasta, meer vezels aan. Kortom, bij warme maaltijden genieten aardappelen de voorkeur. En als u deegwaren serveert, voorziet u het best ook groenten en fruit als bron van kalium en vitamine C.

 

Brood maakt dik

Veel mensen denken dat brood een dikmaker is omdat het van meel gemaakt is en er dus veel koolhydraten in zitten. Het tegendeel is echter waar. Brood heeft juist de perfecte eigenschappen om overgewicht te helpen voorkomen en tegen te gaan. Brood is namelijk rijk aan vezels en voedingsstoffen, terwijl het maar weinig vet bevat.
Hetgeen  dik maakt zit ‘m veel meer in het smeersel en het beleg. Die leveren veel kcalorieën, niet het brood!

 

Kaas maakt dik

Kaas is een goede bron van eiwitten, calcium en verschillende vitaminen. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen voor onder meer de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.
Het vetgehalte kan sterk variëren tussen verschillende soorten kaas. Het etiket  brengt niet altijd duidelijkheid.


Het vetgehalte van kaas wordt meestal aangeduid met een cijfer en een plusteken: bijvoorbeeld 48+, 30+, 20+. Dat betekent dat het percentage vet aangeduid wordt per 100g droge stof en niet per 100g kaas. Deel je het cijfer voor het plusteken door 2, dan bekom je voor de meeste kazen bij benadering de hoeveelheid vet voor 100g kaas want kaas bevat gemiddeld 40 tot 50 % water.


Verwarring ontstaat wanneer men een 48+ kaas gaat vergelijken met een ‘light kaas’van 17%. Deze vergelijking klopt niet want de 48+ is op droge stof en de 17% is het product wat men verbruikt. In feite is het verschil tussen beide slechts 7% vet op 100g aangezien men de 48 eerst moet delen door 2. We gebruiken gewoonlijk slechts 5Og kaas of minder dus zal men nog eens moeten delen door 2. Op deze manier komt men uit op slechts een verschil van 3,5% of minder.

← Terug
© 2024 - Patrice Dirickx - Kasteeldreef 23 Schoten (Antwerpen)

Login