Home Doel Contact

Waarom eet ik wat ik eet?

Verschillende factoren bepalen ons eetgedrag.

  • Biologische factoren
  • Psychologische factoren
  • Sociale factoren

Wilt men het eetgedrag veranderen, dan zal men met deze factoren rekening moeten houden. Er zijn dus ook verschillende manieren om in te grijpen en de eetgewoonten te verbeteren.

Biologisch:

Het centraal zenuwstelsel regelt het evenwicht tussen honger en verzadiging. Zo kan men stellen dat eiwitten meer verzadigend werken dan koolhydraten. Van eiwitten (bv.kaas) heeft men minder nodig dan van kolhydraten (bv.brood) om hetzelfde verzadigingdgevoel te verkrijgen.

Stress:

Hierbij komt het hormoon "cortisol" vrij en deze zal onze behoefte aan kcalorieën verhogen. Daarbij komt de fixatie op het negatief effect van vet die waarschijnlijk bijdraagt tot de obesitasepidemie. Fabrikanten die op de verpakking melding maken van "vetarm" geven de indruk dat je er zoveel van kan eten zonder negatieve invloed. Helaas: deze zogenaamde "dieetproducten" bevatten gewoonlijk een hoog gehalte aan suikers.

Sociaal:

Obesitas zou gedeeltelijk erfelijk zijn, maar denk eraan dat "eetgewoonten" ook worden overgenomen van de ouders.
Ouders die het voorbeeld geven om veel vet of eventueel veel "light" te gebruiken zullen automatisch dit gedrag bij hun kinderen terug vinden.

← Terug
© 2021 - Patrice Dirickx - Kasteeldreef 23 Schoten (Antwerpen)

Login