Proteïnerepen, pillen en drankjes. Ze bestaan in alle vormen en maten. Veel belovend want ze zorgen voor meer energie, een mooie huid en betere prestaties.
Het volstaat om potentiële koperes te overtuigen met een 5-sterrenreview! Mensen gaan vaak op zoek bij dokter Google en vinden dan een goeroe die hun probleem zal oplossen. Er worden op deze manier pillen voorgeschreven die je terug in balans zullen brengen. Een verleidelijk idee.
Het voorschrijven van dit soort producten is uiteraard nonsens. In ieder geval: “baat het niet dan schaadt het niet”. Of deze ingesteldheid is mogelijks niet juist want de supplementen kunnen een overbelasting voor de nieren veroorzaken.
Tien jaar geleden begon de hype met proteïne shakes en -repen. Doorgaans werden ze verkocht in fitnesscentra. Tegenwoordig vinden we ze bij de apotheek, supermarkten en voedingswinkels.
In alle supermarkten zijn potjes yoghurt en pudding te vinden met een verhoogd eiwitgehalte. “High in protein” staat er op de verpakking. (Proteïne is de wetenschappelijk benaming voor eiwit).
Ons lichaam heeft eiwitten nodig om de afbraak van spieren tegen te gaan. Met een normaal voedingspatroon krijgen we er voldoende van naar binnen.
Een supplement is alleen nodig voor verzwakte personen, kinderen in de groeispurt (tussen 12 en 14 jaar), topsporters en personen herstellende van een operatie.
Een te hoge eiwitinname kan zorgen voor overbelasting van de nieren.
Soms denken we een winterslaap nodig te hebben om alle cellen te vernieuwen. Nochtans voelen we een soort dufheid als we te lang in ons bed blijven liggen.
Bij dieren kan een winterslaap nuttig zijn om een seizoen van schaarste te overbruggen. Dit is een manier om de stofwisseling te vertragen. Dit is nu juist wat we als mens niet nodig hebben. Daarbij komt dat lang slapen het bioritme gaat beïnvloeden. Samengevat zal meer slaap minder energie of fut leveren. Het kan dat we behoefte hebben om bij te slapen maar na 2 dagen is de achterstand gewoonlijk ingehaald.
In plaats van cake, chocolade of taart te eten is het eerder heilzaam om naar buiten te gaan, de koude op te zoeken, een wandeling te maken, te sporten want op deze manier maken we heilzame stoffen aan. Hoe minder beweging hoe minder stimulerende stoffen we aanmaken.
Eiwtten zijn, net als koolhydraten en vetten, essentieel voor ons organisme. Ze zijn vooral aanwezig in spieren, huid, bloed, bot en organen. Via de urine, stoelgang, haren, nagels en huid verliezen we voortdurend eiwitten. Deze moeten dus aangevuld worden.
In vlees, vis, eieren en zuivelproducten zijn de meeste noodzakelijke eiwitten in de juiste verhouding aanwezig. 2/3 van onze eiwitaanvoer is vaak afkomstig van dieren.
Dieren zetten de eiwitten uit hun voer (gewoonlijk van plantaardige oorsprong) op een verlieslatende manier om in vlees, melk of eieren. Van 20kg soja, granen en gras maakt een koe amper 1kg vlees. Kippen zijn efficiënter, maar steeds nog verlieslatend. Zij maken uit 2kg granen 1kg vlees.
Daarom zou het een goed idee zijn om granen en soja rechtstreeks te eten in plaats van een omweg te maken.
Eiwitten zijn opgebouwd uit een combinatie van 22 aminozueren waarvan we er 13 zelf kunnen aanmaken. De samenstelling, opvolging en structuur van deze aminozuren maakt dat er veel verschillende eiwitten zijn. 9 aminozuren kunnen we zelf niet aanmaken en moeten dus via de voeding aangevoerd worden en zijn dus essentieel.
Dierlijke voedingsmiddelen bevatten een volledig gamma van aminozuren. Mits een juiste combinatie kunnen we met plantaardige voeding in de buurt komen van een dierlijk product.
Sojamelk met een supplement van vitamine B12 en calcium benadert de gewone melk. Vegetariërs wordt aangeraden om zoveel mogelijk verschillende producten te gebruiken aangezien elk een andere aminozuursamenstelling bevat. Dit geldt voor zowel granen, zaden, peulvruchten en bijkomende vleesvervangers.
Het concept dat je minstens 3 keer per week 10.000 stappen zou moeten zetten is niet gebaseerd op wetenschap maar op Japanse marketing.
Het Japanse teken voor "10.000" zou lijken op de naam van een Japanse ster die veel loopt. Vandaar dat een Japans bedrijf een tienduizendstappenteller lanceerde.
Het aantal stappen dat je zou moeten zetten is trouwens sterk afhankeijk van de leeftijd. Het idee om zoveel stappen te zetten geeft eerder aanleiding tot een obsessie.
Men zou beter het aantal uren dat we zitten of hangen tellen. Langdurig zitten zorgt voor een vermindering van de spiermassa en ontkalking van het sketet. Een ganse dag zitten of hangen kunnen we niet wegwerken door enkele uren per week te sporten of te stappen.
We kunnen er eerder voor zorgen om op regelmatige basis (bijvoorbeeld elke 45 minuten) een beweegpauze in te lassen. Een beweegpauze kan bestaan uit lichte oefeningen of een rondje in de tuin. De favorieten kunnen gerust hun 5000 of 10.000 stappen gaan zetten. Bij elke vorm van beweging zullen we een betere stofwisseling verkrijgen.
Supermarkten, winkelstraten, onlineshops, sociale media, meer dan 150 tv kanalen, apps en meer.
We hebben niet veel aanleg voor gematigdheid.
Nochtans houden we ons bezig met digitale detox, sapkuren, hongerkuren, dagen zonder vlees, geen koolhydraten en andere hypes. We voelen ons tijdelijk gelukkig om dan te hervallen in oude gewoonten om er dan misnoegd bij te lopen aangezien het beoogde doel niet bereikt wordt. Logisch aangezien de meeste hypes niet houdbaar zijn.
We zijn blijkbaar afgestapt van een klassiek eetpatroon zoals: de Franse keuken, geen of weinig vlees, Aziatische keuken, lokale voeding met een evenwichtig eetpatroon.
Er is een overvloed van alles zodat eten, net als kledij, niet langer een basisbehoefte is maar eerder een luxeproduct. We kunnen zelfs stellen dat eten een tijdverdrijf wordt. Hierop is de ganse economie gebaseerd, namelijk produceren en consumeren.
Onderzoek wijst uit dat eens onze basisbehoeften gedekt zijn, we niet gelukkiger worden van meer. Onze drang naar meer heeft te maken met status!
We verlangen naar iets waar we van wensen te genieten. Dat genot blijft vaak uit of is heel kort.
Onderzoek wijst uit dat ons brein moeilijk te bevredigen is. We blijven verlangen en willen steeds meer, dus we verleggen onze grenzen om te kunnen verlangen want het is eerder dit wat ons blij kan maken.
Het mechanisme reageert op externe stimuli die onze aandacht trekken. Dit is het geheim van de reclame.
Besluit:
De overvloed is niet het probleem. Het gaat er eerder om hoe we hierop reageren.
Bewustwording is de boodschap!
Emoties zijn niet lokaliseerbaar maar hebben wel een effect op het ganse lichaam. Emoties zijn nooit afwezig, net zoals de golven van een oceaan nooit afwezig zijn.
Er is steeds een grondstemming aanwezig, net zoals de lichaamstemperatuur.
De grondstemming ervaart "het ik" als "gezondheid". Als de vibratie verstoord wordt ontstaan er reacties in gans het lichaam. De vibratie kan verstoord worden door de omgeving. Als de grondstemming voldoende aanwezig is dan is het mogelijk om het evenwicht te herstellen.
Emoties zijn evenwaardig aan het rationele of gevoelens en gedachten gaan samen. Emoties beïnvloeden de hersenen en kunnen op deze manier stemmingswisselingen veroorzaken; zowel positief als negatief. Deze stemmingswisselingen kunnen een ongewenst eetgedrag uitlokken.
In dit geval is het aan te raden om de ratio te raadplegen en zo te ontdekken of de emotie gegrond is. Zo ontstaat er een idee om de grondstemming terug te vinden bijvoorbeeld door een wandeling of andere vorm van beweging.
Een glaasje wijn moet zeker kunnen maar hoe zit het met bier dat geassocieerd wordt met een bierbuik?
Alles heeft te maken met de levensstijl. Iemand die de voorkeur aan bier geeft zal vaak ook de voorkeur geven aan hamburgers, frieten en fastfood. Daarbij komt dat het eerder mannen zijn die bier drinken en vandaar dus die bierbuik.
Rode wijn zal eerder verbruikt worden door mensen met mediterrane gewoonten. Vandaar dat deze als gezond wordt omschreven.
Witte wijn wordt met vis geassocieerd en zou daarom interessant zijn voor onze calciumopname. De calcium die dus in de vis zit. Dus men maakt ervan dat witte wijn de calciumopname bevordert.
Sterke drank wordt eerder verbruikt door bourgondiërs en is dus zeker niet gezond, ook omwille van het hoge alcohol gehalte.
Avocado's bevatten veel nuttige vitaminen en mineralen. Ze zijn rijk aan vitamine A, B en C, magnesium, zink, calcium en kalium. Ze zijn eveneens rijk aan omega 3 vetzuren.
Door de wereldwijde vraag is de prijs ervan enorm gestegen.
Voor 1 avocado is er tot 700 liter water nodig. In Mexico worden bossen illegaal gekapt om de productie te verhogen. Het gebruik van pesticiden en meststoffen leidt tot milieuschade. Dan is er nog het broeikaseffect om de vruchten naar Europa te vervoeren aangezien ze hier niet groeien met uitzondering van Spanje. In de zomer en herfst komen ze vanuit Spanje, in de winter en lente komen ze van buiten Europa.
Besluit:
De ecologische voetafdruk van avocado's is kleiner dan die van vlees maar groter dan die van appelen of tomaten.
2à3 keer per jaar een avocado eten lijkt ok maar dan liefst een exemplaar vanuit Spanje.
Actie ondernemen om een volgende epidemie te bestrijden is de boodschap.
Het is belangrijk om onze levensstijl aan te passen. Als de risicogroep kleiner wordt dan is het gevaar op een volgende epidemie minder groot.
Momenteel kan iedereen reclame maken over wat ze maar willen. Dit betekent dat er ook marketing is voor ongezonde snacks. Dit onderdeel omvat tot 90% van de reclame in grootwarenhuizen.
Door een ongezonde omgeving te creëren dragen we ertoe bij dat mensen ziek worden.
In coronatijd vindt de horeca het niet fijn om bepaalde regels, door de overheid opgelegd, te moeten volgen. Het zijn tijdelijke maatregelen om infecties tegen te gaan.
Waarom bestaan er geen regels tegen een ongezonde leefstijl? We zouden met enkele aanpassingen chronische ziekten op lange termijn kunnen tegen gaan.
Sporten doen we vooral om betere bloedwaarden en een hoger uithoudingsvermogen te bekomen.
Allerhande cijfers en tabellen op toestellen zeggen in feite niets. Om 1 kg af te vallen zou je 6000 kcal moeten verbruiken wat overeen stemt met 265 km stappen. (naargelang de intensiteit) Voor je zover bent heb je al lang weer iets gegeten. Dus stop vooral met tellen.
In de praktijk vinden we zelfs mensen die aankomen wanneer ze sporten. Sporten wekt de eetlust op en kan aanzetten tot eten. Onderzoek toont aan dat we vaak overschatten hoeveel we verbranden. We denken achteraf dat we recht hebben op een versnapering.
Sporten doen we vooral omdat het gezond is maar niet om kilo's te verliezen. Sporten kan je gewicht in toom houden en is vooral gezond voor hart en bloedvaten.
De zin van een detoxkuur is totaal no nonsense voedingsadvies.
Sapkuren, supplementen en detoxreizen zijn complete onzin.
De afslankindustrie is gigantisch maar als we het over detox hebben dan is de doelgroep nog groter.
We zijn ervan overtuigd dat we iets nodig hebben dat buiten onszelf ligt en dit terwijl ons lichaam zo ingenieus in elkaar zit dat het zelf de schadelijke stoffen zal afvoeren. Dit gebeurt via de lever, nieren, de huid en de ademhaling.
Als een goeroe een detox voorschrijft dan krijgen we nooit te horen over welke toxine het gaat. Wat we wel weten is dat er supplementen en een boek worden aangeraden.
Een gekend toxine is de dioxine. Deze vinden we terug in verbrandingsresten en in dierlijk voedsel. Ons lichaam verdraagt deze in kleine hoeveelheden. Het is dus aan te raden om de consumptie van dierlijk voedsel te beperken en regelmatig te vervangen door plantaardige varianten.
We zijn er waakzaam over om een gezonde relatie met voeding te behouden en weten dat allerhande kuren niet bevordelijk zijn voor het mentale welzijn. De relatie met voeding wordt verstoord. Elke vorm van beperking zorgt nadien voor overeating.
Opgelet voor claims op sociale media. Hier verschijnen boodschappen die de industrie wettelijk niet op de verpakking mag schrijven.
Samengevat:
° Laat je niet misleiden door extreme uitspraken.
° Onrealistische doelen brengen je uit balans.
° Sappen zijn niet de oplossing.
Eet minder dierlijk voedsel en veel groenten.
° Stop met calorieën tellen
- Eet meer plantaardig en minder dierlijk voedsel.
- Eet seizoengebonden groenten en fruit.
- Vermijd eenpersoonsverpakkingen.
- Vervang auto of openbaar vervoer (indien mogelijk) door de fiets of een fikse wandeling.
- Verbruik water van de kraan.
- Probeer restjes te verwerken in een volgende maaltijd.
- Vermijd industrieel voorbereide maaltijden.
- Geniet van de natuur.
Veel aandoeningen worden behandeld met geneesmiddelen terwijl voeding en leefstijl de belangrijkste factoren zijn.
Overgewicht heeft zich op 1 generatie tijd tot een epidemie ontwikkeld. Er is nog steeds een overconsumptie van koolhydraten; met name de (bewerkte) geraffineerde koolhydraten zoals snoep, wit brood, zoetdrank en bewerkte producten. Ook gearomatiseerde dranken zijn geen goed idee. Integendeel: deze zijn misleidend en kweken een gewoonte dat zelfs water een smaak zou moeten hebben.
Als reactie op veel suiker zal het organisme veel insuline produceren waardoor de bloedsuiker nog ok blijft, maar het glucosegehalte in de lichaamscellen zal stijgen. De overdaad van suiker wordt dus verplaatst van het bloed naar de cellen. Het probleem wordt op deze manier verplaatst.
Een calorie-arm of vetarm dieet bieden geen oplossing. Het probleem bevindt zich eerder bij de consumptie van geraffineerde koolhydraten. Deze geven een stijging van glucose in het bloed in tegenstelling tot de niet geraffineerde koolhydraten zoals aardapplen, bruin brood en met mate fruit.
Door de natuurlijke vezels van eiwitten, vetten en koolhydraten te verwijderen blijven er alleen maar geconcentreerde koolhydraten over. Deze zijn ronduit schadelijk.
Een natuurlijke vorm van eiwit, vet of koolhydraat heeft nauwelijks invloed op de bloedglucose.
Wat 10 jaar geleden hot was is het nu niet meer.
Doe gewoon zoals vroeger...ontbijt / middagmaal / avondmaal. Tegenwoordig loopt men op alle mogelijke momenten te knabbelen. Dit is zeer onoverzictelijk.
Gouden regels:
- Vermijd toegevoegde suikers. Kunstmatige zoetmiddelen zijn eveneens te mijden; dus ook lightdranken zijn niet ok.
- Eet vooral vers en zorg dat er geen bewerkte koolhydraten zijn toegevoegd. In veel culturen waren er alleen maar
koolhydraten en toch was iedereen gezond. Sommige volkorenproducten zijn zelfs geraffineerd, dus opgelet met het nieuwe
gezond...deze producten zijn soms niet ok.
- Vetten uit vis, avocado, olijfolie, noten zijn aan te raden. Zelfs vetten uit runds- en varkensvlaas, boter, eieren en room
zijn met mate nuttig.
De indutrieel bereide producten zijn te mijden.
- Als datgene wat je eet herkenbaar is vanuit de natuur dan wil dat zeggen dat het thuis hoort in een gezond eetpatroon.
Allerhande middeltjes worden aangeboden.
Zodra we besmet worden met een virus, zoals Sars-CoV-2, treedt het immuunsysteem in werking.
Het virus bereikt via de neus of mond de luchtwegen. Met behulp van hoesten of niezen proberen we het virus uit te drijven.
Indien het virus erin slaagt om verder door te dringen, dan komt het bij de longen terecht. Het virus treedt de longcellen binnen en er ontstaat een vereniging met het DNA van de longcellen. Hierdoor worden er nieuwe virusdeeltjes aangemaakt. Nieuwe virussen worden aangemaakt
Op deze manier ontstaat er een aanval van het immuunsysteem. Er ontstaat een productie van antilichamen die de besmette longcellen gaan vernietigen. Hierdoor wordt het longweefsel beschadigd. Het virus plant zich voort in andere cellen van het lichaam.
Het immuunsysteem zet een volgend systeem in gang. Andere immuuncellen worden geactiveerd. Antistoffen worden aangemaakt en binden zich met het virus.
Gans het proces veroorzaakt een ontstekingsreactie en geeft griepachtige symptomen zoals: koorts, hoesten, ademhalingsproblemen en meer.
Het ontstekingsproces is een natuurlijke reactie op de infectie. Op wetenschapplijk vlak heeft het geen zin om het systeem een boost te geven.
Wat kunnen we dan doen om het afweersysteem optimaal te laten verlopen?
- Gezonde eet-en leefgewoonten onderhouden.
- Voldoende bewegen
- Voldoende slaap.
- Stressreductie.
Het zijn maatregelen die je zelf onder controle zou kunnen houden; ze zijn niet te koop.
Het zijn de belangrijkste maatregelen voor een vlot immuunsysteem.
Avocado is goed voor dit, groene thee is goed voor dat.
Superfood bestaat niet, alleen in de eerste maanden of jaren van je leven is dat moedermelk.
Moedermelk bevat alles wat een kind nodig heeft, daarna bestaat er geen wondermiddel meer.
De focus op superfood is het gevolg van studies die zich richten op een bepaald voedingsmiddel.
Gezondheid gaat niet over één voedingsmiddel maar over een hele reeks voedingsmiddelen en een gezond gedrag.
Dit wil zeggen: - een evenwichtige voeding
- niet roken
- voldoende beweging (in de mate van het mogelijke)
Een globale aanpak is meer waard dan een fixatie op zogezegde superfood.
Veel info wordt uit zijn context getrokken.
Zoals: "Eet veel groenten en fruit".
Dit is ok maar 2 tot 3 stukken fruit en 2 tot 300g groenten per dag zijn ruim voldoende.
"Ruim" omdat niet iedereen deze hoeveelheden verdraagt en daarom is iets minder ook al ok.
De term "evenwicht" verschilt dus van persoon tot persoon.
- Kies verschillende en kleurrijke voedingsmiddelen.
Elk voedingsmiddel is uniek en bavat nuttige voedingsstoffen die een ander voedingsmiddel niet bevat.
- Eet traag en geniet van de maaltijd.
- Breng structuur in de maaltijden; dus eet op ongeveer dezelfde tijdstippen.
- Fruit is ideaal als nagerecht.
Fruit tussendoor kan de eetlust opwekken.
- Houd rekening met het natuurlijke verzadigingsgevoel.
Dit kan je niet voelen als je snel eet.
- Verbruik verse producten.
Kant-en klare producten bevatten vaak te veel zout en soms toegevoegde suiker.
De meesten weten wat gezond is, namelijk gezond eten en bewegen. Wat velen niet weten is dat er meerdere redenen zijn waarom men het gewicht niet onder controle kan houden.
Wat voor de ene werkt, werkt daarom nog niet voor de ander. Overgewicht is niet altijd alleen maar een factor van te veel eten of te weinig sporten.
We sommen hier enkele varianten op:
- Stress geeft een verhoogde cortisolwaarde die ervoor zorgt dat er meer buikvet wordt aangemaakt.
- Slaaptekort zorgt voor een stijging van het hongerhormoon en een daling van het verzadigingshormoon.
- Hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat we meer vet vasthouden.
- Mentale factoren.
- Extreme diëten brengen de afscheiding van het hongerhormoon uit balans.
Vandaar dat men na het volgen van deze diëten snel terug aankomt
Het is dus niet altijd zo dat elk pondje door het mondje gaat.
Overgewicht brengt veel gezondheidsrisico's met zich mee.
"Preventie" is dus de boodschap.
Hierbij spelen gezonde voeding en beweging een belangrijke rol.
Om een blijvend resultaat te bekomen is het ook van belang om iets aan je levensstijl te wijzigen; zoals stressreductie en voldoende slaap.
Pupulaire "low carbo diëten" lokken consumenten met de belofte over een slanke lijn en een betere gezondheid.
Wordt je van koolhydraten dik?
Gewichtvermeerdering is eerder een gevolg van een verstoorde energiebalans. Het proces verloopt niet helemaal voorspelbaar en kan daarom moeilijk in verband worden gebracht met alleen maar het calorie-evenwicht. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen.
Volgende factoren spelen een rol:
- Stress
- De energiedensiteit van een voedingsmiddel
- Hormonenevenwicht
- Beweging
- De juiste verhouding van voedingsstoffen in het voedingsschema
Dit laatste geeft aan dat men niiet eerder dik zal worden van een te veel aan koolhydraten dan van een te veel aan eiwitten of vetten.
Koolhydraten (afkomstig van brood en aardappelen) zijn de belangrijkste energiebron voor ons lichaam. De regulatie van de koolhydraatinname en insulineproductie is normaal gezien goed op elkaar afgestemd. Juist voldoende om geen last te krijgen van verhoogde blodsuikerwaarden.
Onderzoek toont aan dat de consumptie van koolhydraten, bij gezonde personen, geen probleem geeft.
Voedingsaanbevelingen laten toe dat 40 tot 70% van onze calorie-inname afkomstig mag zijn van koolhydraten. De koolhydraten zijn bij voorkeur afkomstig van brood (volkoren indien men het verdraagt), aardappelen, deegwaren, fruit, peulvruchten en granen (indien men ze verdraagt). Dit zijn koolhydraten die weinig bloedsuikerschommeling geven. Koolhydraten die afkomstig zijn van snoep en gebak zijn eerder te mijden maar kunnen eventueel een klein percentage (2à3%) van onze calorie-iname uitmaken.
Een aangepaste levensstijl zal eerder een heilzaam effect hebben op ons algemeen gevoel van welzijn.
Na de feestdagen of zware weekends laten veel mensen zich verleiden tot een detoxkuur of "ontgiftende producten" en "bereidingen" op basis van citroensap.
Om te reageren op al deze beweringen die zich snel verspreiden hebben toxicologen alles op een rijtje gezet.
Het is bekend dat ons lichaam zowel endogene als exogene gifstoffen ophoopt. Endogene toxines worden gevormd door onze stofwisseling. Exogene toxines worden gevormd door pesticiden, zware metalen, plastics en medicijnen.
Toxicologen leggen duidelijk uit dat ons lichaam, met behulp van lever en nieren, zelf in staat is om het lichaam te zuiveren van deze schadelijke stoffen. Geen enkel middel is doeltreffend om overdadig eetgedrag te compenseren.
De enige oplossing blijft het voorkomen van deze overdaad.
Het nieuwe patroon laat nog dierlijke producten toe maar de consumptie ervan moet drastisch verminderen.
Het wetenschappelijk vakblad "Tha Lancet" raadt het dagelijks verbruik als volgt aan:
- 50g noten
- 75g peulvruchten
- 250g melkproduct wat overeen komt met 1 glas melk.
- 200g fruit
- 300g groenten
Graanproducten (volle graanproducten indien de vertering dit toelaat) nemen ten minste 1/3 van het totaal verbruik in beslag, groenten de helft. Rood vlees kan 1 keer per week een hamburger zijn of 1 keer per maand een steak. Dit betekent voor een gemiddelde Westerling een vermindering van 77% vleesverbruik.
Per week kunnen ook enkele porties vis en kip en slechts 2 eieren. De eiwitbron moet voor de rest van planten komen.
Dagelijks is er plaats voor 30g toegevoegde suiker wat overeen komt met ongeveer 3 tot 5 % van de totale dagelijkse inname. Olijfolie kan van 30 tot 50g gaan.
Dit alles komt overeen met en mediterrane voeding.
De methode om vet af te raden en koolhydraten als oorzaak van de obesitasepidemie te zien gaat niet helemaal op. Er zijn een heleboel andere factoren die tussenkomen zoals: levensstijl, dag-en nachtritme, beweging en stress. We willen het liever hebben over een evenwicht in het menselijk dieet. Het is een methode om misverstanden rond voeding op te ruimen.
We houden rekening met een mix van voedingsstoffen en andere elementen die de gezondheid beïnvloeden. We focussen ons niet op èèn geïsoleerde factor.
Overdaad schaadt. Dit geldt ook voor een overdaad aan handelingen die horen bij een gezonde levensstijl.
Extreem gezond diëten is een ziekte van de perfectionist.
Extreem je best doen valt onder de term "orthorexia".
Deze zal je hele denken en voelen bepalen. Men is de ganse dag bezig met gezonde voeding zodat dit een obsessief gedrag wordt. Men heeft het niet meer onder controle aangezien er gezond "moet" gegeten worden. Dit brengt het ganse sociale leven in gevaar. Etentjes, sociale contacten, restaurant en dergelijke worden een moeilijke zaak.
Als we willen afvallen, zonder bij te komen, kan je enkel beroep doen op een geleidelijke verandering van levensstijl. Voedingsgroepen elimineren of net te veel consumeren en vijf keer per week trainen zijn aanpassingen die zeer drastisch zijn en daardoor ook niet vol te houden zijn. Ze veranderen je metabolisme waardoor het steeds moeilijker wordt om je gewicht te behouden.
Langs alle kanten worden we aangespoord om te letten op onze voeding, maar dan gaat het vooral over gevarieerde voeding. Niet alleen groenten en fruit, maar ook vlees of vleesvervangers, vis, granen en koolhydraten. Het komt erop neer om je gezond verstand te gebruiken. Een eenzijdige voeding, ook al gaat het om gezonde ingrediënten, veroorzaakt een tekort aan aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B. Er ontstaan concentratieproblemen, vermoeidheid, slaapstoornissen en osteoporose. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot hartritmestoornissen en beschadiging van de lever en nieren.
Onderzoek in The Lancet Public Health suggereert een relatie tussen de inname van koolhydraten en de levensverwachting: mensen die 50 tot 55% van hun energiebehoefte uit koolhydraten halen zouden langer leven dan wie veel minder of meer koolhydraten eet.
Wie zijn beperkte inname van koolhydraten vervangt door allerhande vleessoorten loopt gevaar op een vroegtijdig overlijden. Als men de beperkte inname van koolhydraten vervangt door plantaardige bronnen is er geen risico.
Overdaad schaadt. Dat geldt ook voor een overdaad aan handelingen die horen bij een gezonde levensstijl.
Extreem gezond diëten: de ziekte van een perfectionist.
Extreem je best doen valt onder de term: "Orthorexia"
Deze zal het hele denken en voelen bepalen; ze zijn ganser dagen bezig met gezonde voeding.
Lightdranken ( frisdrank, fruitsap, gearomatiseerd water) die minder suiker bevatten zouden overgewicht en obesitas net in de hand werken.
Volgens meerdere studies geven ze de volgende nadelen:
° Toename van buikvet.
° De zoete smaak is sterk en kan de insulineproductie bevorderen.
Hierdoor zal de bloedsuiker onnodig dalen waardoor het hongergevoel toeneemt.
° Door de sterke zoetkracht van een kunstmatig zoetmiddel zal de drang naar suiker vergroten.
° Door de sterke zoetkracht zal onze natuurlijke smaak van een voedingsmiddel afnemen.
Hierdoor zal onze behoefte naar nog meer suiker en zout toenemen.
Ziektes en gebreken zijn ongelijk verdeeld en daarom zoekt men allerlei methoden om ze te bestrijden.
Er worden zelfs afwijkingen beschreven die varianten zijn van een normaal menselijk gedrag.
Gezondheid beschrijft men als een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn.
Gezondheidsproducenten maken hier gebruik van om allerhande middelen op de markt te brengen.
Gezondheid is eerder een toestand waarbinnen men zich kan aanpassen aan de omstandigheden die eigen zijn aan de uitdagingen van het leven. Dit zowel op lichamelijk, geestelijk als emotioneel vlak.
We hebben de klassieke adviezen: Niet roken, voldoende beweging en gezonde voeding. Deze maatregelen zijn oké, maar om zich goed te voelen kunnen we eraan toevoegen dat het heilzaam is om zich ten dienste te stellen van een ander.
Daarbij komt dat het nuttig is om, indien nodig, tijdig hulp te zoeken bij een erkend hulpverlener.
Een "haalbaar" doel stellen kan eveneens bijdragen tot een gevoel van tevredenheid.
Hun gebruik kan riskant zijn omdat hun veiligheid niet moet worden bewezen voor ze op de markt worden gebracht .
De Europese organisatie voor voedselveiligheid waarschuwt voor langdurig gebruik van laxeermiddelen met de ingrediënten "senna" en "rabarberextract". Daarin zitten ook stoffen die men eveneens vindt in zaad en schors van de planten als aloë. Ze zouden eerder schadelijk zijn voor het darmstelsel.
Het komt vaak voor dat bestanddelen uit kruidengeesmiddelen de werking van medicijnen op voorschrift dwarsbomen.
Alternatieve behandelingen kunnen de werking van medicamenten versterken of verzwakken. Dit kan leiden tot fatale gevolgen.
"Ginkgo biloba" wordt tegen allerlei kwalen gebruikt. Zoals geheugenproblemen, bloedcirculatieproblemen tot ouderdomsverschijnselen. Bij deze problematiek wordt al vaak klassieke medicatie gebruikt. Wetende dat ginkgo bioba medicatie kan tegenwerken is het aan te raden om het middel gewoon niet te gebruiken.
"Ginkgo", sommige sappen zoals "ginsing" , diverse kruidenthees en "St Janskruidkruid" zijn te mijden in combinatie met medicatie tegen hartziekten en depressie. St Janskruid is een vrij te verkrijgen middel dat vaak tegen depressie wordt gebrukt. Deze ontregelt de klassieke medicatie tegen depressie. Het preparaat ontregelt ook de werking van bloedverdunners, cholesterolverlagers, voorbehoedsmiddelen, antidepressiva en allergieremmers.
"Ginsing" een van de bestsellers in de alternatieve geneeskunde zou allerhande klachten verminderen. Klachten zoals: zwakte, hartkloppingen, slapeloosheid, diabetes, hartfalen, kortademiheid en andere. Ginsing zorgt er echter voor dat bepaalde enzymes van de lever, verantwoordelijk voor de afbraak van vreemde stoffen, worden afgeremd. Zo verkrijgt men overdosage van van bapaalde geneesmiddelen.
"Kamilethee" wordt aangeraden bij maagdarmklachten maar ontregelt de werking van hartmedicatie.
Bij meer dan 40 geneesmiddelen kan pomplemoessap gavaarlijke bijwerkingengeven. Zowel over- als onderdosering.
Besluit: opgelet met de zogezegde gezonde thees met allerhande gezondheidsclaims.
Zoetstoffen worden aangeprezen als een mirakeloplossig.
Onderzoeken wijzen uit dat de buikomtrek van lightfrisdrankdrinkers beduidend groter is dan van niet frisdrankdrinkers.
Het verbruik van kunstmatige zoetstoffen leidt tot een wijziging van de darmflora en kan op deze manier een verkeerd effect veroorzaken; gaande van buikkrampen tot diarree. De darmflora zou daarbij ook verband houden met gewichtstoename.
Stevia wordt aangeprezen omdat het afkomstig is van een plant. De plant wordt echter niet als dusdanig in een product verwerkt. Er wordt namelijk ook maltodextrine toegevoegd om de bittere smaak weg te nemen. Wat we verbruiken is stevioglucoside. Daarbij wordt er vaak nog gewone suiker aan het product toegevoegd.
De vermelding: "Zonder toegevoegde suiker" betekent niet dat het product suikervrij is.
We zijn allemaal anders, in ons gevoelsleven en ook wat de voeding betreft.
Mensen schrappen favoriete voedingsmiddelen wegens te calorierijk of ongezond. Alleen al denken dat een bepaald voedingsmiddel niet mag gegeten worden, leidt er al toe om dit te schrappen. Anderzijds zou het kunnen dat er ineens heel veel van gegeten wordt, met het idee dat het daarna weer verboden wordt.
Jezelf voedingsmiddelen ontzeggen is een strategie die we best vermijden omdat dit leidt tot gemis.
Orthorexia is de obsessieve drang om gezond te eten. Daarbij streeft het individu de absolute perfectie na. Dit komt voort uit de angst dat bepaalde voedingsmiddelen negatieve gevolgen kunnen hebben. De angst wordt nog versterkt door de media. De berichtgevingen zijn vaak tegenstrijdig, zodat menden niet meer weten wat ze kunnen geloven.
Laten we het eerder hebben over hoe lekker eten kan zijn en over het belang van een gevarieerde voeding.
In België heeft 20% van de bevolking er last mee.
De aandoening mag niet verward worden met koemelkallergie, die meestal bij zuigelingen voorkomt en op de leeftijd van 2 jaar verdwijnt.
De aandoening wordt meestal overschat waardoor men vaak selectief gaat diëten en alle zuivelproducten gaat vermijden. Hierdoor kunnen voedingstekorten ontstaan. Om tekorten te vermijden is het van belang om de consumptie van zuivelproducten te behouden.
De tolerantie van lactose kan verbeteren door:
- inname van het melksuikerferment "lactase"
- het verwerken van melk in bereidingen.
- het verbruik van melk op de nuchtere maag te vermijden.
- voorkeur te geven aan yoghurt en fijne kazen.
- de inname van melkproducten te spreiden over de dag.
Studies tonen aan dat de consumptie van melkproducten zoals yoghurt het botverlies beperkt. De consumptie van kaas en yoghurt dient aangemoedigd te worden om de behoeften aan calcium te dekken.
Dankzij de specifieke melkzuurbacterieën wordt yoghurt goed verdragen door mensen die lactose slecht verteren. Yoghurt helpt bij het verteren van andere melkproducten omdat er bij een gelijktijdige consumptie lactase wordt aangemaakt.
De sociale druk om te voldoen aan het schoonheidsideaal is nooit zo groot geweest. De industrie speelt hier gretig op in en slank zijn is "big business" geworden.
We worden overstelpt met advertenties over middeltjes om dat ideaal te bereiken. Desondanks zijn er nooit eerder zoveel mensen obees geweest.
Wie van zichzelf vindt dat hij te dik is zal zijn eetpatroon veranderen door bv.het ontbijt over te slaan in de hoop zo af te vallen. In werkelijkheid heeft dit een negatieve invloed op het gewicht. Dit geldt evenzeer voor het volgen van extreme diëten.
Besluit: Psychosociale stress, veroorzaakt door de obsessie, geeft mogelijks vetopstapeling. Fysieke activiteit is aan te raden om de conditie en spiermassa, in de mate van het mogelijke, te onderhouden. Fysieke activiteit heeft daarentegen weinig effect op het gewicht, dus overdreven sporten biedt geen oplossing.
Melkproducten bevatten in verhouding tot hun energiewaarde veel essentiële voedingsstoffen zoals: eiwitten, vitaminen B2 en B12 en calcium.
Calcium uit melkproducten wordt goed opgenomen omdat de calcium-fosforverhouding ideaal is.
In tegenstelling tot plantaardige eiwitten bevatten melkproducten alle essentiële aminozuren.
In tegenstelling tot volle melk en boter zou kaas het cholesterolgehalte niet verhogen.
In verband met diabetes en obesitas zou zuivel eerder een beschermend effect geven.
Een overdreven angst voor vetten en een overdreven aandacht voor plantaardige producten kunnen het belang van dierlijke producten aantasten.
Besluit: Er zijn slechts drie redenen waarbij het beperken van zuivel aanvaardbaar is. Namelijk lactose-intolerantie, koemelkallergie en galactosemie. Bij het verbruiken van zuivelproducten geeft men liefst de voorkeur aan halfvolle of magere producten (geen light).
De associatie tussen korte slaaptijd en overgewicht is bewezen aan de hand van studies op proefpersonen. Vetzucht komt duidelijk meer voor bij mensen die minder slapen dan 6 uren tegenover de groep die meer dan 7 uren slaapt. Het slaaptekort werkt in op de hormoonafscheiding.
1) De hoeveelheid ‘leptine’ vermindert. Leptine wordt geproduceerd ter hoogte van de vetcellen en zorgt ervoor dat de eetlust afneemt.
2) De hoeveelheid ‘ghreline’ vermeerdert. Ghreline wordt afgescheiden ter hoogte van de maagwand en zorgt ervoor dat de eetlust toeneemt.
3) De cortisolproductie vermeerdert. Cortisol wordt afgescheiden door de bijnieren en gaat ervoor zorgen dat de bloedsuikerwaarden stijgen.
4) De insulinegevoeligheid vermindert. Insuline wordt afgescheiden door de pancreas en zorgt voor stabiele bloedsuikerwaarden.
Besluit: Deze 4 factoren in acht genomen is het duidelijk dat slaaptekort zwaarlijvigheid in de hand kan werken.
Uit studies blijkt dat het vervangen van normale voeding door dieetproducten gepaard kan gaan met gewichtstoename. De consumptiecurves van vervangsuikers kan men eveneens vergelijken met het percentage van de bevolking dat aan overgewicht lijdt. De evolutie is door de jaren heen sterk gestegen. Het consumeren van dieetproducten houdt een psychologische factor in. Dwz dat als men weet dat het een dieetproduct is gaat men er meer van consumeren. Men zal het kcaloriegehalte van het product onderschatten en daardoor nog extra andere producten verbruiken. Het gevolg is dat men zo meer verbruikt dan binnen een normaal voedingsschema.
Als het over dieet gaat mag men er zeker van zijn dat er veel fabeltjes rond bestaan. Vetten en suikers zijn voedingstoffen die in bepaalde voedingsmiddelen aanwezig zijn en een lekkere smaak geven. Deze voedingsstoffen maken al eeuwen deel uit van de voeding; de consumptie ervan is dus aanvaardbaar maar binnen bepaalde grenzen.
Besluit: We mogen ons bewust zijn van de voedingswaarde van wat we eten maar we mogen zeker ook het sociale en psychologische aspect niet vergeten. Eten behoort gezellig te zijn en dit is moeilijk te verwezenlijken met een obsessie over wat we eten. Het plezier aan tafel mag geen plaats maken voor schuldgevoelens waarbij we de neiging zullen hebben om meer te eten bij gebrek aan een verzadigingsgevoel.
Deze term wordt in verband gebracht met zogenaamde verzuringsziekten. De term zuurtegraad wordt in de geneeskunde gebruikt met betrekking tot het bloed en heeft niets te maken met de zuurtegraad van de urine. Men beweert dat de inname van bepaalde voedingsmiddelen de zuurtegraad van het organisme zou beïnvloeden. De zuurtegraad (pH) van de urine kan zeer hoog liggen naargelang de inname van bepaalde voedingsmiddelen. De pH van het bloed daarentegen wordt door verschillende ingebouwde systemen stabiel gehouden nl.rond 7,4. Meerdere systemen regelen de pH van het organisme: - Vrijgekomen waterstofionen tijdens de stofwisseling. - Geproduceerde CO2 tijdens de stofwisseling. - Bij het uitademen van CO2 verlaagt de pH. - De nierfunctie.
Besluit: Over directe effecten van voeding op de zuurtegraad van het organisme heeft men geen enkel bewijs. Studie’s hierover kunnen alleen aantonen dat de pH kan wijzigen bij stofwisselingsziekten zoals: - Diabetes - Ademhalingsstoornissen (keto-acidose) - Nierinsuffiëntie.
Recent duiken er berichten op van een nieuwe eetstoornis: pregorexia. Vrouwen met pregorexia doen er alles aan om zo weinig mogelijk bij te komen tijdens de bevalling en na de bevalling doen ze er alles aan om slank te worden. Hun voorbeelden zijn beroemdheden waarbij de zwangerscgap nauwelijks zichtbar is. Ze beweren dat ze dit kunnen verwezenlijken door te diëten en veel te sporten. Bovendien zijn ze enkele weken na de bevalling superslank. Medici waarschuwen ervoor dat een streng dieet en te veel sporten schadelijk zijn voor de gezondheid. Een snelle afbraak van vet in het lichaam van de toekomstige moeder is af te raden omdat een reeks giftige stoffen zoals dioxines en pcb's (polychloorbifenylen) versneld vrijkomen en zo via de placenta de foetus bereiken. Het is ook niet realistisch om ervan uit te gaan dat de kilo's er na de zwangerschap afvliegen. De periode na de zwangerschap is de meest kritieke periode omwille van gewijzigde eetgewoonten, minder fysieke activiteit en hormonale schommelingen.
Evenwichtig en gevarieerd eten is de beste garantie voor een goed verloop van de zwangerschap. Ook na de bevalling is gezonde voeding de beste remedie voor een goed herstel. Het kan gemakkelijk 6 tot 8 maanden, na de bevalling, duren alvorens men weer een normaal gewicht bereikt.
← Terug